GEZONDHEID-WIJZER bij diarree

Diarree: slappe stoelgang, soms zelfs waterig van aard. En je moet vaker, veel vaker dan gewoonlijk naar het toilet! Kan gepaard gaan met buikpijn, krampen, braken, koorts, …

Vervelend, dus!

In dit artikel wil ik je laten zien dat diarree niet alleen maar die vervelende bron van ongemak en ergernis is, maar dat ze in wezen een ingebouwde truc is van ons zelfgenezend vermogen om weer helemaal gezond te worden. Raar maar waar: diarree is veeleer een geneesmiddel dan een ziekmaker. Maar straks meer daarover, nu eerst enkele mogelijke oorzaken van diarree.

Oorzaken van diarree

Diarree kan door een waaier van mogelijkheden veroorzaakt worden:

  • een virale infectie, ook buikgriep genoemd
  • bedorven of besmet voedsel, vb. met de salmonellabacterie
  • vreemd voedsel of besmet water, zoals bij reizigersdiarree
  • een parasitaire infectie
  • het gebruik van antibiotica of andere medicijnen
  • te veel eten
  • te veel cafeïne of alcohol
  • het eten van onrijp fruit
  • gebak of chocolade gezoet met suikeralcoholen zoals maltitol, lactitol of sorbitol
  • emoties van angst of stress, zoals bij een examen
  • ziektes van het darmstelsel, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
  • verstoringen van de maag, de lever, de galblaas, de pancreas
  • voedselallergieën of -intoleranties

Je ziet, diarree kan tal van oorzaken kennen. Voor tips over hoe je best met diarree omgaat, verwijs ik je naar 9 tips bij diarree, een ander blog op deze site. Bij acute diarree kun je makkelijk zelf aan de slag, bij chronische diarree raadpleeg je beter een arts.

Diarree, een poging van het lichaam om te ontgiften

Ons lichaam is wijs. Vaak weet ons lichaam maar al te goed wat er moet gebeuren om in goede conditie te blijven. En als wij daar met onze stomme kop te ver van afwijken, geeft ons lichaam signalen. Die signalen zijn de ziektesymptomen die we ervaren, en in geval van problemen met onze spijsvertering is dat o.a. diarree.

Als we ons alleen op de symptomen concentreren, nemen we al gauw een pilletje om van de diarree af te raken. Maar is dat wel het goede om op dat moment te doen? Om dat te weten, moeten we het fenomeen ‘diarree’ eens bekijken vanuit de kant van ons lichaam. Kijk je met me mee?

Er zijn dus problemen met de spijsvertering. Onze darmen zijn door omstandigheden een stinkend riool geworden. Bacteriën, virussen, parasieten, giftige afvalstoffen, brokken onverteerd voedsel, … ze drijven allemaal in onze darmen rond. En ons lichaam weet: als dit blijft duren, nee, dat komt niet goed!

Ons lichaam, wijs als het is, heeft daar een oplossing voor. Het geeft extra prikkels aan de darmen, waardoor een sterkere samentrekking ontstaat. Op die manier passeert de aanwezige brij sneller dan normaal doorheen de darmen. Er wordt ook minder vocht aan de brij onttrokken, daar laat die snellere doortocht immers geen kans toe. Gevolg: spetterende diarree!

En dat is goed, want de brol moet eruit!

Gaan we op de goeie manier met diarree om (hierover meer in 9 tips bij diarree), dan raken we op korte tijd heel wat gifstoffen kwijt. Het resultaat daarvan is dat we ons daarna heel wat beter in ons vel voelen. We ondergingen een door het lichaam zelf geprogrammeerde detox.

Een pilletje bij diarree, geen goed idee!

Wij echter, als we diarree hebben, willen daar zo vlug mogelijk van af. En dan nemen we een pilletje …

Maar wat doet dat pilletje eigenlijk? Nee, dat pilletje geneest niet. Het doodt niet de bacteriën, virussen of parasieten. Die blijven gewoon zitten waar ze zitten. Het verdrijft ook niet de aanwezige gifstoffen, noch verteert het de brokken onverteerd voedsel. Niets van dat alles gebeurt door het nemen van dat pilletje.

Dat pilletje zorgt er eigenlijk alleen voor dat de darm ‘rustig gehouden wordt’. De darm wordt tijdelijk lam gelegd, waardoor de vluggere eliminatie van de darminhoud verhinderd wordt. Eigenlijk zeggen we met dat pilletje tegen ons lichaam: ‘Jij wil die brol eruit? Maar, dat voelt zo ongemakkelijk. Ik wil dat niet. Laat die brol maar zitten waar ze zit!’

Gehoorzamen aan de wijsheid van ons lichaam

Diarree is meer dan alleen een symptoom van wat er in ons lichaam gaande is. Diarree is eigenlijk al deel van de genezing. Als we laten gebeuren wat het lichaam wil dat gebeurt, dan genezen we als het ware vanzelf. De brol die in onze darmen zit, moet eruit willen we gezond blijven. En juist dat is wat diarree doet: de brol gaat eruit.

Wat kunnen wij nog meer doen? We kunnen proberen te ontdekken hoe ons lichaam zo vervuild is geraakt. Daarvoor dient het lijstje bovenaan deze pagina. Als we vervuild zijn geraakt door te veel, te vettig, te kruidig te eten, dan matigen we best een beetje. Zijn we echter vervuild geraakt door stress of angst, dan zijn we meer gebaat met ontspanningsoefeningen. En ontdekken we dat we intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, dan laten we die best tijdelijk helemaal aan kant.

We moeten dus horen wat ons lichaam eigenlijk wil vertellen … en daar dan ge-‘hoor’-zaam aan zijn. En dat is misschien wel de grootste uitdaging!

 

Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

1 comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: