De huis-, tuin- en keukenapotheek bij verkoudheid

‘t Is weer die tijd van … snotneuzen, hoest- en niesbuien, koude rillingen en zelfs grieptoestanden. Ik wed dat de wachtkamers van heel wat dokters weer uitpuilen van mensen met dat soort klachten. Gelukkig schrijft niet iedere arts meteen antibiotica voor, want vaak is het beter deze ‘ziektes’ gewoon even uit te zieken. Hieronder geef ik je een paar tips voor je huisapotheek. Als je deze dingen in huis hebt, kun je bij de eerste tekenen van onheil al aan de slag, en dat scheelt een pak …

Even op ‘non-actief’

Als je lichaam het op welke manier dan ook laat afweten – al is het maar door een simpele verkoudheid of een beginnende griep – dan laat het je eigenlijk weten dat je beter wat gas terug neemt. Het eerste advies dat ik je dus moet geven is: Hou op met hollen en draven!

In onze tijd blijkt dat een lastige remedie. We zijn zo druk bezig, dat we helaas geen tijd hebben om ziek te zijn. Liever gaan we gauw naar de dokter en nemen vlug een pilletje. Daarom is mijn eerste advies misschien wel het meest fundamentele voor deze tijd: Neem altijd eerst de nodige tijd om weer gezond te worden. Dat kan zijn dat je thuis moet blijven van school of van het werk, maar het kan ook betekenen dat je je vrijetijdsactiviteiten even op non-actief zet, dat je de TV of de computer even laat voor wat ze is, dat je de landerigheid gewoon toelaat en een paar keer vroeg naar bed gaat.

Een ding is zeker: als je maar door blijft gaan en geen rekening houdt met wat je lichaam je wil vertellen, dan zul je uiteindelijk langer en wellicht ook ernstiger ziek zijn dan als je direct al kiest voor waar je lichaam om vraagt.

Ajuin om de neus open te maken

Een van de vervelende dingen bij een neusverkoudheid is dat je haast geen adem meer krijgt. Daar alleen al van word je gewoon doodmoe. En als je gaat slapen met zo’n verstopte neus, dan word je wakker omdat ademen zo moeilijk gaat.

Snipper dan een ajuin en zet die op een bordje naast je neer. De sterk geurende stoffen maken je neus open en ontsmetten ze ook. ‘s Morgens neem je de gebruikte ajuin mee, je kamer uit en gooi je die de compostbak in. Laat de kamer goed verluchten en klaar is kees!

Dampen met etherische olie

Je kunt ook met etherische oliën werken. Dampen wil zeggen dat je een kom met heet water neemt, daar de juiste druppels etherische olie aan toevoegt en dan met een handdoek over je hoofd over die kom hangt en de stoomdampen inademt, zowel via de neus als via de mond. Je doet dat 2 of 3 keer per dag, een week lang. Je zorgt er best wel voor dat je na het dampen niet direct weer de kou in moet.

Je kunt kiezen voor Eucalyptus Radiata. Deze etherische olie verhoogt je immuniteit, werkt tegen bacteriën én tegen virussen, maakt slijmen los en vermindert hoestbuien. Je gebruikt per keer 2 à 3 druppels van deze olie.

Je kunt ook kiezen voor Ravintsara. Ook deze etherische olie verhoogt je immuniteit, maakt slijmen los, werkt tegen bacteriën én tegen virussen, remt de hoest en weert hoestkrampen. Ze heeft ook een anti-astmatische en een anti-allergische werking. Je gebruikt per keer 4 à 5 druppels van deze olie. Bij griep of bij zwaardere aantasting van de luchtwegen kun je ze zelfs combineren met Eucalyptus Radiata.

Een andere goede mengeling van etherische oliën bij aantasting van de luchtwegen is de volgende: 2 druppels Eucalyptus Globulus (eucalyptus), 2 druppels Thymus zygis ct thymol (tijm), 2 druppels Lavandula Angustifolia (echte lavendel) en 2 druppels Pinus Sylvestris (grove den). Deze mengeling werkt op zowat alle fronten, tot zelfs longontsteking toe.

Vlier

Je kent wellicht nog wel die ouderwetse vlierbessensiroop, donker van kleur en mierzoet. Wel, ze is een topper bij griep en bij verkoudheden en luchtwegaandoeningen met koorts. Is er geen koorts bij, dan kan het volstaan een preparaat te nemen waar alleen de vlierbloesem in is verwerkt.

Bijenproducten

Honing is voor ons mensen een waar geneesmiddel. Het verzacht de keel, werkt microben tegen, versterkt je immuniteit … en het geeft je een kleine dosis goed opneembaar voedsel op een moment dat jij wellicht niet zoveel zin hebt in eten. Een lekkernij in periodes van ziekte uit mijn kindertijd: pers een halve sinaasappel en een halve citroen (vitamine C!) en voeg daar heet water aan toe. Een lepel honing erin, even roeren … en drinken maar!

Maar de bijen hebben meer in huis om ons er weer bovenop te helpen. Bij verminderde immuniteit kun je langere tijd dagelijks een koffielepel stuifmeelkorrels eten. Je kunt die zo naar binnen werken, maar je kunt ze ook over je kom havermout of muesli of over wat fruitsla uitstrooien.

Nog sterker werkt propolis. Propolis is een product dat bijen maken uit de hars van bepaalde bomen. Zij gebruiken het goedje om hun bijenkorven winddicht af te sluiten en om ervoor te zorgen dat microben in hun huisje geen kans krijgen. Je kunt propolis in de natuurvoedingswinkel verkrijgen in verschillende vormen: van propolistinctuur over een neusspray en een balsem tot zelfs snoepjes toe. Kies voor een vorm die voor jou werkt, zou ik zeggen …

Een allerlaatste goede raad

Zoals bij elke kwaal is het raadzaam om niet al te lang zelf te blijven dokteren. Heb je bovenstaande middelen (of andere uit grootmoeders receptenboekje) geprobeerd en je merkt dat je erop vooruit gaat, doe dan maar. Je komt er wellicht spoedig helemaal weer bovenop.

Merk je echter dat de ziektetoestand stagneert of er zelfs op achteruit gaat, aarzel dan niet om toch naar je dokter toe te stappen. Je kunt de dokter dan vertellen wat jezelf allemaal al hebt geprobeerd, en waar je verlichting bij vond en waar niet. Misschien constateert de dokter dat je toch ernstiger ziek was dan je dacht, en dan schrijft hij je wel de nodige medicijnen voor. Misschien zegt hij echter wel dat je mag verder doen zoals je bezig bent, dat het wel goed komt, en dan ben jij gerust gesteld.


Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: