Wij leerden het in onze jeugd: Melk is goed voor elk!
Elke dag een paar glazen melk waren goed voor de calcium. Het zou je op latere leeftijd behoeden tegen osteoporose, en dus moest je elke dag melk drinken. Op school werd voor zij die dat wilden in de pauze zelfs melk of chocomelk voorzien. Een kwestie van kinderen gezonde keuzes te leren maken …
De wetenschap over melk en calcium
Vandaag wijzen wetenschappelijke studies uit dat het verhaal van de melk en de calcium niet helemaal klopt. In melk zit inderdaad heel wat calcium, maar de verhouding tussen calcium en fosfor is in melk niet optimaal. Dat geeft als resultaat dat de calcium uit melk amper in het lichaam opgenomen wordt. De calcium uit melk wordt ingezet om het teveel aan fosfor te neutraliseren.
Diezelfde wetenschappelijke studies wijzen uit dat in landen waar de meeste melk gedronken wordt, ook het meest osteoporose voorkomt. In landen waar melk nooit op het menu staat, worden mensen oud zonder het risico op heupfracturen en andere spontane breuken die zo eigen zijn aan osteoporose. Nu geef ik toe dat wellicht niet alleen de consumptie van melk een rol zal spelen. Wellicht eten mensen in de landen waar geen melk gedronken wordt, ook minder suiker of witmeelproducten. En die laatste spelen in dit verhaal zeker ook een rol.
Om osteoporose te voorkomen kun je veel beter grijpen naar noten en zaden, en in het bijzonder naar amandelen of sesamzaad. Die bevatten goed opneembare calcium en ze zorgen tegelijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder vlug gaat grijpen naar een zoete snack, die calcium uit je lichaam rooft.
Over lactose-intolerantie en koemelkallergie
Meer en meer horen we over mensen die melk en melkproducten helemaal niet goed verdragen. Bij lactose-intolerantie gaat het over een niet goed verteren van lactose, de suikers uit de melk. Bij koemelkallergie gaat het om een allergie tegen caseïne, de eiwitten uit de melk.
Beide kunnen verschillende vormen van last geven, van winderigheid en buikkrampen tot pijnen her en der in het lichaam, onverklaarbare vermoeidheid, schildklier- en andere hormonale problemen. Als je last krijgt van klachten waar je arts geen verklaring voor heeft, kan ik je alleen maar aanraden om eens een maand lang helemaal niks met melk of melkproducten te gebruiken en tegelijk ook gluten bevattende granen te laten. Als de klachten niet verbeteren, dan ligt het niet aan de melk, noch aan de granen. Als ze dat wel doen, dan weet je gelijk waar de boosdoener zit!
Melk en eczeem
Bij wie melk niet helemaal goed verteert, zoals bij mensen met koemelkallergie, kunnen de klachten zich makkelijk uiten op de huid. De huid gaat ontsteken, en zo ontstaat eczeem. Dat zie je vooral gebeuren bij zuigelingen, maar het gebeurt ook bij oudere kinderen en zelfs bij volwassenen. Zie je eczeem of soortgelijke huidklachten ontstaan, denk dan zeker ook aan melk.
Vaak kunnen mensen met huidklachten wel zure melk zoals karnemelk of yoghurt of kwark of kefir verdragen. Bij gewone melk en bij kazen gaat het makkelijker fout. Ook de hoeveelheid melkproducten die je gebruikt, speelt een rol. Hier is het de kunst om individueel uit te proberen wat wel nog kan en wat niet meer.
Melk en astma
Een ander probleem met melk is dat het heel veel slijmen geeft. Dat merk je al als je een glas melk drinkt. De kans is groot dat je daarna een wat slijmerig gevoel in de mond of in de keel krijgt.
Melk vermijden kan dus verlichting geven bij alle kwalen van de luchtwegen. Bij astma is dat zelfs nog sterker. Astma is eigenlijk een overgevoeligheid van de luchtwegen. Iets lokt een astma-aanval uit en dat zorgt voor een vernauwing van de kleinere luchtwegen. Het spreekt vanzelf dat dit het ademen bemoeilijkt. Slijmen die ontstaan bij het drinken van melk kunnen enerzijds zo’n aanval uitlokken, en anderzijds zijn ze een extra belemmering voor de ademhaling tijdens een astma-aanval.
Ben je gevoelig voor astma (of voor andere kwalen van de luchtwegen), dan is het schrappen van melk en melkproducten absoluut een betekenisvolle stap in de goede richting.
Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil je ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox, vul dan onderstaand formulier in.