Eet gezond: kies voor natuurlijk voedsel!

Wie ook maar een beetje helder kijkt, komt vroeg of laat tot de conclusie dat wij leven in een knettergekke wereld. Laten we alleen al maar eens kijken naar het voedsel dat we eten:

 • Het meeste van wat wij eten, passeert vooraleer het op ons bord komt een fabriek. Alsof voedsel in een fabriek gemaakt moet worden.
 • Op de meeste verpakkingen staat een houdbaarheidsdatum die soms, als je erover doordenkt, toch wel heel erg ver in de toekomst ligt. Vers kan veel van wat we eten echt niet meer zijn.
 • Op de verpakkingen van ons voedsel – het resultaat van dat fabriekswerk, want welk voedsel groeit in een doos, een plastic hoesje, een brik of een blik? – staan vaak meer onbegrijpelijke dan begrijpelijke woorden. Er staan ook E-nummers op, en die geven je uit zichzelf al een ‘chemisch’ gevoel.
 • En dan is er op onze dagen een markt ontstaan van ‘biologisch voedsel’. Daarmee geeft men aan dat dit voedsel niet met vergif of hormonen of andere voor de gezondheid schadelijke producten behandeld is. Ook weer knettergek, als je er even over nadenkt, want 100 jaar geleden was alle voedsel biologisch. Er was geen label nodig om dat duidelijk te maken, mensen verwachtten toen gewoon geen vergif op hun bord.

En zo kan ik nog wel even doorgaan: margarine zou gezonder zijn dan boter, vlees en vis krijgen steeds vaker een jasje van chapelure, brood zonder broodverbeteraar is amper te vinden, en om te drinken bestaan zoveel ‘lekkere’ alternatieven dat sommige mensen nooit meer water drinken.

Een goede gezondheid begint met gezond voedsel

Het is inderdaad mijn overtuiging dat een goede gezondheid alleen kan als je ook voldoende vaak gezond eet. Je wordt niet ziek van af en toe eens iets eten dat minder gezond is, zoals je ook niet gezond wordt als je af en toe eens iets gezonds eet maar voor de rest alleen maar ongezond blijft eten. Eigenlijk zou je moeten gaan voor een gezonde basisvoeding, waar je dan af en toe eens bewust tegen zondigt … en daar dan ook voluit van geniet!

En ja, dat laatste is ook van belang. Als je iets ongezonds eet, maar daar wel van geniet, dan vertel jij je lichaam een ander verhaal dan als je bij elke ongezonde snack rondloopt met een schuldgevoel van hier tot ginder. Het feit dat je geniet, is op zich al een gezonde prikkel.

Maar zeg nu eens, wat is gezond voedsel?

Ja, inderdaad, je zou op vandaag door het bos de bomen niet meer zien als het gaat over al dan niet gezond voedsel. De een zegt dit, de ander zegt weer dat, en wat moet je dan uiteindelijk nog geloven?

Wel, ik geef je hiervoor één belangrijke tip mee: kies voor natuurlijk voedsel!

‘t Is eigenlijk niet moeilijk, en dat wil ik je bewijzen aan de hand van een paar voorbeelden:

 • Boter of margarine? Boter is gekarnde room van gewone koeienmelk. Margarine is gemaakt van olie die wordt gewonnen uit olierijke zaden. Om de olie uit die zaden te halen worden de zaden verhit en met detergenten bewerkt. Daarna moet heel wat raffinage gebeuren om de olie weer zuiver van detergenten te krijgen. Vervolgens moet die olie gehard worden, en tegenwoordig worden de transvetten die tijdens dat proces ontstaan er ook nog weer een uitgehaald. Resultaat is een dood product dat onze gezondheid eerder schaadt dan bevordert.
 • Eet vlees of vis die er nog uitziet als vlees of vis. Vlees of vis in chapelure, slaatjes of charcuterie bevatten naast vlees of vis van mindere kwaliteit altijd ook nog bewaarmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen en vaak ook veel te veel zout en suiker.
 • Drink bij voorkeur water. Leer weer genieten van het zuivere frisse gevoel van water. Beperk alcohol, frisdranken en fruitsappen tot feestelijke gelegenheden.
 • Eet je brood, kies van voor de meer stevige en liefst ook volkoren varianten.
 • Koop pure en ongezouten (en liefst volvette) yoghurt en voeg er zelf vers fruit aan toe om een zoete smaak te verkrijgen. ‘t Is lekkerder … én nog boordevol vitamines.
 • Koop het liefst verse groenten en maak die zelf klaar. Kan dat niet, verkies dan pure diepgevroren groenten boven groenten in blik of glas of al klaargemaakt in een sausje en dan diepgevroren. Hoe puurder, hoe gezonder.
 • Biologisch? Beter van wel, want hoe minder vergif je binnenkrijgt, hoe minder last je lichaam daarvan heeft.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Eigenlijk gaat het erom dat je je bij wat je eet gaat afvragen of er geen alternatieven bestaan die minder bewerkt en dus natuurlijker zijn. Het zal je gezondheid alleen maar ten goede komen.

 

Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: