GEZONDHEID-WIJZER bij koorts

Koorts is een algemeen verschijnsel bij ziekte. Als je koorts maakt, dan weet je dat er iets mis is. Je weet meestal alleen nog niet wat er je scheelt. Dan ga je ofwel naar de dokter, die je een koortswerend medicijn voorschrijft, of je gaat niet naar de dokter en je zorgt er zelf voor dat je de koorts zo vlug mogelijk naar beneden krijgt. Resultaat is in beide gevallen hetzelfde: de koorts wordt zo goed als onmiddellijk onderdrukt. Toch is dit niet de beste manier om met koorts om te gaan. Maar om dit te begrijpen, moeten we eerst het fenomeen ‘koorts’ eens onder de loep nemen …

Wat koorts in het lichaam doet

Meestal heeft ons lichaam een temperatuur van ca. 37°. Toch doen zich tijdens een etmaal niet onbelangrijke schommelingen voor in die ‘normale’ temperatuur. Tussen 3u en 5u in de nacht is onze temperatuur het laagst. Ze bedraagt dan zo’n 35,5° à 36° Celcius. Twaalf uur later, tussen 15u en 17u in de namiddag, kan onze ‘normale’ temperatuur oplopen tot 37,5° Celcius. En dit zijn ook weer gemiddelden. Sommige mensen hebben van nature een eerder lage temperatuur, andere een eerder hoge temperatuur. Het is goed dit alles dus te weten om te kunnen bepalen of je temperatuur nog normaal is of al verhoogd.

Maar goed, plots heb je koorts. Je temperatuur loopt op tot 38°, 39°, 40°, … Je voelt warm aan, je voorhoofd en je wangen gloeien en af en toe begin je misschien zelfs te rillen als had je het koud. Je bent ziek!

Ja, je bent ziek … maar de koorts is niet je ziekte! Koorts is de manier waarop je lichaam dat wat jou ziek maakt aanpakt. Ergens in je lichaam bevinden zich ziekmakers. Dan kunnen bacteriën of virussen zijn, maar ook toxische stoffen. Om die te lijf te gaan verhoogt je lichaam jouw temperatuur. Dat heeft twee grote voordelen:

  • Door de warmte gaat je hart sneller kloppen en dus gaat ook je bloed sneller stromen. Dat maakt dat je immuuncellen sneller kunnen komen waar ze moeten zijn en dat de toxische stoffen in je lichaam vlugger afgevoerd worden. Koorts brengt je dus in een verhoogde staat van paraatheid.
  • Koorts zorgt er ook voor dat eiwitten denatureren (d.w.z. kapot gaan). Dat is ook waarom te hoge koorts (boven de 42° Celcius) dodelijk is. Nu is het zo dat onze eigen eiwitten een hogere temperatuur verdragen dan de eiwitten van virussen, bacteriën en andere ziekmakers. Zij gaan dus eerder dood, onze temperatuur daalt daarna weer … en wij leven gezond verder.

In de natuurgeneeskunde gaan we er daarom van uit dat je koorts beter niet onderdrukt. Laat de koorts zijn taak vervullen, en je zult er eerder weer helemaal bovenop zijn en bovendien zul je geen antibiotica of andere medicijnen moeten slikken om de ziektekiemen te doden.

Wat dan wel te doen bij koorts?

Bij een ideale koorts maak je een temperatuur tussen 38,5° en 39,5° Celcius. Zolang de koorts binnen deze grenzen blijft en ook als ze eventjes wat hoger gaat, laat je de koorts gewoon zijn werk doen. Als je dat laat gebeuren, is de kans groot dat je je na één of twee dagen, of hooguit na een kleine week weer kiplekker voelt.

Echter, dit kan alleen als je daarbij de juiste maatregelen neemt:

  • Zorg ervoor dat je niet geconstipeerd bent. Eigelijk moet je minstens één keer per dag stoelgang maken. Immers, een kachel die goed trekt, kan best hoge temperaturen verdragen, … maar een kachel die niet trekt, zal bij (te) hoge temperaturen voor problemen zorgen. Dat is bij de mens net zo. Daarom kun je bij koorts maatregelen nemen om de darm vlot leeg te maken. Een goed middel daartoe is het mengen van een koffielepel magnesiumsulfaat of natriumsulfaat (bij de apotheek te verkrijgen) in een glas water en dat op te drinken. Het smaakt bitter … maar het zorgt voor een vlotte stoelgang.
  • Eet niet als je daar geen zin in hebt. Volg daarin de noden van je lichaam. Vasten is in het dierenrijk heel normaal bij ziekte. Een dier dat ziek is, stopt met eten, trekt zich terug en blijft rusten tot het hersteld is. Je moet weten dat de spijsvertering heel veel energie verbruikt, tot wel 30% van de totale beschikbare levenskracht. Als je dus gaat vasten, komt deze energie vrij voor het genezingsproces. Tijdens het vasten ondergaat je lichaam ook een spontane reinigingskuur. Toxische stoffen worden geëlimineerd en je lichaam komt weer in een toestand van gezondheid.
  • Om de toxische stoffen uit de endeldarm en de dikke darm telkens weer te verwijderen, kun je bij jezelf één of twee keer per dag een lavement zetten. Voor een lavement gebruik je in het geval van (te) hoge koorts water met een iets lagere temperatuur dan je lichaam. Op die manier verwijder je niet alleen toxische stoffen, maar zorg je er op een natuurlijke manier ook voor dat de temperatuur niet te lang te hoog blijft.
  • Loopt de koorts toch te hoog op, dan kun je met een nat washandje het lichaam van de zieke een beetje afkoelen. Ook natte sokken of sokken in azijn gedrenkt kunnen hier een oplossing bieden.
  • Drink voldoende water of kruidenthee. Je nieren en je huid behoren immers ook tot je uitscheidingsorganen en moeten dus gestimuleerd worden. Tegelijk verlies je door de koorts meer vocht dan normaal. Het is dus van des te meer belang om het vocht in je lichaam op peil te houden.
  • Een lekker, toch een beetje voedzaam en vooral vitamine C-rijk drankje is het volgende: pers een halve citroen en een halve sinaasappel uit. Doe beide samen in een grote mok en giet daar warm water bovenop. Roer er een lepel honing door en drink op in kleine slokjes.

Duurt de koorts langer dan een drietal dagen, raadpleeg dan absoluut een arts. Wellicht is er dan meer aan de hand dan een gewone infectie.

 

Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: