De eerste stapjes weg uit coronaland

Het ziet ernaar uit dat stilletjes aan de strenge coronamaatregelen wat soepeler zullen worden. Straks mogen, mits de nodige voorzorgen, de bedrijven weer opstarten. Nog wat later gaan de winkels weer open. Daarna trekken de kinderen weer naar school. Na een wekenlange lockdown neemt het gewone leven een nieuwe start.

Alhoewel, … het gewone leven?!?

Ik heb een sterk vermoeden dat ons leven nog lang sporen zal dragen van deze hele coronacrisis. De gevolgen op economisch en politiek vlak zullen niet onopgemerkt aan ons voorbij gaan. De medische wereld zal nog lange tijd op zijn kop staan. En ook ons dagelijks leven zal ‘corona gekleurd’ blijven.

In dat dagelijks leven zie ik op korte termijn twee sporen ontstaan:

  • Ik zie een inhaalbeweging op gang komen. Al die weken werden we beperkt, niet alleen in onze bewegingsvrijheid, maar ook in ons koopgedrag, in onze consumptie van plezier en uitgaan en erop los leven. We werden gedwongen te ‘minderen’, en ik zie, als ongezonde reactie daarop, een teugelloos ‘meerderen’ ontstaan.
  • Tegelijk zie ik dat angst voor besmetting ons gewone doen zal blijven beheersen. De verkoop van mondmaskers, plastic wegwerphandschoenen en ontsmettingsproducten zal nog lange tijd hoge toppen scoren. De afstand tussen ons en onze medemensen zal nog lange tijd heel erg groot blijven.

Geen van beide sporen is, naar mijn aanvoelen, een weg ten leven. Wat ik zou hopen, is dat we iets geleerd zouden hebben in deze tijd van minder mogelijkheden. Waar ik van droom, is dat ieder van ons één ding daarvan consequent in dat nieuwe leven integreert. En wat ik helemaal zou willen, is dat we elkaar daarmee inspireren tot een echt nieuwe manier van leven …

Een paar voorbeelden van zo’n kleine veranderingen, vraag je mij?

  • Misschien heb je ontdekt hoe zalig het is om het wat minder druk te hebben. Ga op zoek naar een paar drukmakers die jij uit je leven kunt verwijderen, zodat iets van die zalige rust blijft bestaan.
  • Of wellicht had jij meer tijd om zelf te koken – lekker vers, met verse producten – en hoop je dat te kunnen blijven doen. Dat zal zeker je gezondheid ten goede komen.
  • Heb jij ook zo genoten van een wandeling of een fietstocht in eigen regio? Zalig toch, dat buiten in beweging zijn? Ach, als daar maar iets van kon overblijven …
  • Misschien heb jij – op een alternatieve manier, dat spreekt voor zich – contact gezocht met mensen bij wie je eenzaamheid vermoedde. Dat hoeft toch niet weg te vallen omdat de mallemolen weer begint?!?
  • Of was jij, net zoals ik, één van die mensen die toch moest blijven werken? Ik hoop dat ook jij mocht ervaren dat wat je doet, belangrijk is. Zelfs in tijden als deze kunnen we niet zonder jou, en dat mag je je blijvend herinneren. Jawel, jij bent van belang!

Ach, er zijn wellicht nog zoveel dingen meer aan te halen die we in de voorbije weken hebben (her-)ontdekt en die we beter wel in dat nieuwe leven na corona mee kunnen nemen. Daarom ook durf ik jou deze vraag te stellen: Als jij aan dit rijtje hierboven nog iets toe kunt voegen, laat dan een berichtje achter onder deze blog. Ik hoop alvast dat we met z’n allen elkaar en nog vele anderen kunnen inspireren.

Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

1 comment

Geef een reactie

Ontdek meer van GEZONDHEID-WIJZER

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder