GEZONDHEID-WIJZER bij hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt aanzien als een stille doder.
Terecht, wellicht …
Je bent je nergens van bewust, je voelt je kiplekker, en plots … word je geveld door een hartinfarct. Als het lot het kwaad met je wil, overleef je dat hartinfarct niet. En dat terwijl je niet eens wist dat er je iets mankeerde.

Een normale en een hoge bloeddruk

Het hart is een pomp, die het bloed het hele lichaam rondpompt. Het is immers de bedoeling dat elke plek in ons lichaam voortdurend van zuurstof- en voedingsrijk bloed wordt voorzien en dat afvalstoffen en koolzuurgas (CO2) afgevoerd worden. Om het bloed het hele lichaam rond te krijgen, moet het hart met een zekere druk pompen, de befaamde bloeddruk.

Bij het meten van de bloeddruk bekom je twee cijfers: de maximale druk of systolische druk en de minimale druk of diastolische druk. Een normale bloeddruk ligt tussen 110/70 (lees: honderdtien over zeventig) en 140/90 mm kwikdruk. Waarden tussen 140/90 en 160/95 wijzen op een matig hoge bloeddruk en boven 160/95 spreken we van een echt hoge bloeddruk.

Over de oorzaken van een hoge bloeddruk

In de natuurgeneeskunde gaan we altijd op zoek naar de oorzaak van een klacht, want alleen als je de oorzaak aanpakt, kun je de klacht ook werkelijk genezen. Als we naar de oorzaak van een hoge bloeddruk zoeken, komen we verschillende leefstijlfactoren op het spoor: een onvolwaardige voeding, roken, overgewicht, stress, een gebrek aan beweging, overmatig gebruik van koffie, thee, zout en medicijnen kunnen een rol spelen. Willen we dus op natuurlijke wijze iets aan een hoge bloeddruk doen, dan moeten we deze dingen in positieve zin proberen te beïnvloeden.

Mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk

In veel gevallen veroorzaakt een hoge bloeddruk geen klachten. Daarom is ze ook zo gevaarlijk. Ze kan immers plots tot een hartinfarct leiden. In andere gevallen doen zich wel klachten voor. Het kan dan gaan om hoofdpijn, nekpijn, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid of gezichtsstoornissen. Omdat deze klachten echter niet alleen bij een hoge bloeddruk voorkomen, maar ook bij andere kwalen, is een regelmatige controle van de bloeddruk een belangrijke maatregel.

Waar schuilt het gevaar?

Wel, bij een hoge bloeddruk moet het hart sterker pompen om het bloed het hele lichaam rond te sturen. Als de hoge bloeddruk blijft aanhouden, kan dit leiden tot uitputting van de hartspier. Men spreekt dan van hartinsufficiëntie of hartfalen.

Een voortdurend hoge bloeddruk eist ook zijn tol op de bloedvatwanden. Vooral een hersenbloeding is dan een van de gevreesde gevolgen. Ook andere bloedvaten kunnen beschadigd raken, en op die manier ontstaat atherosclerose of aderverkalking. Dit kan op zijn beurt opnieuw leiden tot een hartinfarct, maar ook tot een verminderde doorbloeding van om het even welk orgaan in ons lichaam. Je begrijpt dat de klachten zich dus zowat overal kunnen laten voelen.

Adviezen uit de natuurlijke gezondheidszorg

  • Laat de diagnose niet afhangen van een éénmalige meting bij de arts. Spanning verhoogt immers de bloeddruk. Zo kan de stress van een doktersbezoek je een hogere bloeddruk bezorgen dan normaal. Beter is het de bloeddruk ook thuis te meten, op verschillende momenten van de dag én in ontspannen toestand. Zo krijg je een juister beeld van je bloeddruk.
  • Zorg dagelijks voor minstens een half uurtje lichaamsbeweging, het liefst in de frisse buitenlucht. We denken vooral aan wandelen, joggen en fietsen. Ook andere matige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de bloeddruk.
  • Het is van belang om er bij overgewicht voor te zorgen dat je afvalt. Er is immers een duidelijk verband tussen overgewicht en hoge bloeddruk.
  • Roken is een grote boosdoener. Stoppen met roken kan dan ook wonderen verrichten.
  • Probeer stress te vermijden. Neem voldoende rust, ga aan de slag met ontspanningsoefeningen en relaxatietechnieken.
  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Zorg voor een gezonde voeding.

Een gezonde voeding bij hoge bloeddruk

Van de huisarts zul je bij hoge bloeddruk wellicht enkel te horen krijgen dat je zoutarm moet eten. Toch is zout niet de enige en absolute boosdoener. Vanuit de natuurlijke gezondheidszorg krijg je als eerste advies meer groenten te eten. Daarmee voeg je veel kalium aan de voeding toe, en het is vooral de balans tussen natrium (zout) en kalium die van belang is. Niet een overmaat aan zout, maar veeleer een gebrek aan kalium zorgt voor een hoge bloeddruk. Matig dus wel een beetje je zoutinname, maar vermeerder vooral je kaliuminname.

Kies onder de groenten volop voor groene bladgroenten en voor rode biet. Dagelijks een glaasje rode bietensap kan een wereld van verschil maken. Rode biet brengt enerzijds veel kalium aan, maar anderzijds ook stikstof. Stikstofmonoxide doet de bloedvaten ontspannen, waardoor de druk vanzelf minder wordt.

Vermijd vooral een teveel aan suiker. Suiker is een echte oorzaak van hoge bloeddruk, zout is dat niet. Door zout te beperken, verlies je wat vocht. Door het vochtverlies is er minder bloed in de bloedvaten aanwezig en verlaagt druk natuurlijk wat. Suiker geeft daarentegen een hoge bloedsuikerspiegel, en via de hersenen zorgt dat voor meer stress. Stress is een echte en rechtstreekse oorzaak van een hoge bloeddruk.

Ook een teveel aan fructose – uit suiker maar ook uit suikervervangers – is een oorzaak van hoge bloeddruk. Door een teveel aan fructose neemt het aantal vrije radicalen toe, die o.a. de bloedvaten beschadigen. Dit doet aderverkalking ontstaan, waardoor de doorgang doorheen de bloedvaten steeds kleiner wordt, met als gevolg een steeds hogere bloeddruk.

Beperk daarnaast ook alcohol, cola, koffie, zwarte thee en chocolade. Er is bij al deze voedingsmiddelen een duidelijke relatie met hoge bloeddruk aangetoond.

Wie de moed heeft om zijn voeding in deze zin aan te passen, kan een hoge bloeddruk beslist een heel stuk naar beneden brengen. En dat zorgt absoluut voor een betere algemene gezondheid.

 

Dit artikel maakt deel uit van GEZONDHEID-WIJZER door Hilde Ryckewaert, Consulent Natuurlijke Gezondheidszorg. Wil jij ook tweewekelijks de GEZONDHEID-WIJZER in je mailbox krijgen, vul dan onderstaand formulier in. 

1 comment

Geef een reactie

Ontdek meer van GEZONDHEID-WIJZER

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder